Wat heb je nodig?

Op de pagina ‘Wat heb je nodig?’  kan je vinden welke spullen je kunt gebruiken tijdens het bereiden van gerechten. Het zijn standaard producten en hulpmiddelen die ik altijd gebruik in de keuken. Heb je deze niet? Geen probleem je kunt deze producten en/of hulpmiddelen gemakkelijk en goedkoop vinden in de supermarkt.

Wat heb je nodig? – Messen

In ieder gerecht worden er bijvoorbeeld groentes gesneden. Om dit te kunnen doen heb je een mes nodig. Wat voor een soort mes je gebruikt is aan jezelf, als die maar schoon is.

Wat heb je nodig? - Pannen
Pannen

Ik zelf vind het fijn om een groot scherp mes te gebruiken. Ik gebruik het mes dan als hefboom om zo min mogelijk kracht te hoeven zetten. Maar een ander vindt het fijn om een klein mes te gebruiken zodat je niet in jezelf snijdt.

Om een mes scherp te krijgen kan je gebruik maken van een slijpstaal, je haalt je mes langs de slijpstaal en zo wordt die scherp. Meestal hebben studentenhuizen deze niet, wat je ook kan doen is naar een keukenwinkel gaan in de stad. Meestal kan je daar je messen laten slijpen.

Wat heb je nodig? – Pannen

Bij een gerecht moet je pannen hebben om in te kunnen koken. In de meeste studenten huizen zijn deze er ook. Kijk wel goed of deze schoon zijn. Je hebt verschillende soorten pannen. Koekenpannen en kookpannen.

Een koekenpan gebruik je om vlees, vis en/of groenten te verwarmen. Een kookpan gebruik je om aardappelen, pasta’s en of groeten te koken. Daarnaast vind ik het handig om een grote diepe koekenpan te hebben. Hierin maak ik vaak eenpansgerechten of pastasauzen. En het scheelt natuurlijk afwas

Wat heb je nodig? – Spatels en tangen

In ieder studentenhuis zijn ze wel te vinden, houten spatels en tangen om mee te kunnen koken. Een houten spatel gebruik je om te roeren door het eten zodat alles verwarmd wordt. Ik gebruik een keukentang veel om vlees of vis te draaien. Hiervoor kan je ook een spatel gebruiken dat ligt aan wat je zelf fijn vindt.

Wat heb je nodig? – Olie en Boter

Om vlees of vis te verwarmen en of groente te bakken maak ik altijd gebruik van bakboter of olie. Denk er wel aan om de juiste olie te kopen en geen extra vierge olijfolie, deze verbrand namelijk op 80 graden en dat vermindert de smaak.

Voor het bakken van vlees en vis gebruik ik meestal bakboter. Ik doe hier altijd een beetje olie bij zodat de boter niet zo snel verbrand. Boter is in het algemeen wat ongezonder dan olie maar het geeft meer smaak.

Wat heb je nodig? – Zout & peper

In ieder gerecht maak ik gebruik van zout & peper. Dit zijn smaakmakers die ik eigenlijk altijd gebruik. Als ik pasta ga koken dan doe ik in het water altijd zout, hierdoor krijgt de pasta iets meer smaakt.

 

Ik doe altijd na het bakken zout & peper toevoegen aan het vlees. als je dit van te voren doet dan verbrand het zout & de peper tijdens het bakken en hebben de smaakmakers geen zin.

Wat heb je nodig? - knoflook
Knoflook

Wat heb je nodig? – Knoflook & Uien

Ik maak in bijna ieder gerecht gebruik van knoflook & ui. Ikzelf koop verse knoflook en uien maar je kunt ook heel goed de kruiden versie gebruiken van deze smaakmakers. Ikzelf vind deze smaken erg lekker en gebruik ze dan ook in bijna alle pastasauzen. Je kan deze smaakmaker toevoegen naar eigen smaak. In het studenten kookboek kan je richtlijnen vinden naar mijn smaken.