Tips & Tricks

Op de pagina Tips & Tricks kan je verschillende tips vinden die je helpen om het koken gemakkelijker, gezonder en goedkoper te maken.

Eten is voor iedere student een grote zorg. Het liefst wil iedereen in minder dan vijf minuten en voor de prijs van een pak spaghetti een maaltijd toveren waar Herman den Blijker van gaat smullen. Je wilt dus lekker koken, gezond eten terwijl het goedkoop en makkelijk blijft. Hierbij wat Tips & Tricks die je helpen om goedkoop, gezond en gemakkelijk te koken.

 

Tips & Tricks – Goedkoop

De reden dat de meeste studenten aan het eind van de maand veel geld kwijt zijn aan boodschappen is omdat de meeste niet bulk inkopen. Wanneer je voor elke dag boodschappen gaat doen voor het avondeten van die dag, dan gaat het veel geld kosten.

Gezond - Tips & Tricks

Ik zelf heb daarom ook veel bewaarbakjes gekocht. Zo kan ik voor meerdere dagen eten maken en deze invriezen. Op het moment dat ik een dag geen tijd of zin heb om te koken haal ik een maaltijd uit de vriezer en warm ik deze op.

Ook maak ik voor meerdere porties pastasauzen. Zodat ik veel van alles kan kopen waardoor ik goedkoper uit ben. Wat ik na het eten dan overhoud vries ik in en op het moment dat ik weer een pasta ga eten warm ik de saus op, dit scheelt heel veel tijd.

Let op! – Bij opwarmen droogt een maaltijd heel vaak uit, vooral bij het gebruik van een magnetron. Doe er daarom wat vocht bij. Dit kan in de vorm van water, soep, bouillon die bij het gerecht past. Of eventueel melk, roomsauzen of wat rode wijn bij rode saus.

Daarnaast kan je heel gemakkelijk diepvriesgroente gebruiken. Deze kan je dan vaker gebruiken. Van een zak erwten kan je meerdere keren eten. Je pakt de hoeveelheid die je gaat gebruiken en zet de restant weer terug in de vriezer. Budget supermarkten zijn voldoende als het gaat om diepvriesproducten. Ga hier dan ook heen voor dit soort producten, als je eens verse producten wilt gebruiken dan kan je beter naar andere supermarkten gaan waar ze hier meer aandacht aan schenken.

 

Tips & Tricks – Gezond

Een restaurant of snackbar op je campus is natuurlijk gemakkelijk. Maar daar vindt je niet het gezondste eten. De beste manier om gezond te eten is om het zelf te maken. Een eenpansgerecht is bijvoorbeeld erg makkelijk te maken met een beperkt aantal pannen en bestek.

Het is niet erg om af en toe eten te bestellen of om ergens te gaan eten. Maar als je vaker voor jezelf gaat koken, wordt uit eten gaan weer speciaal. Maak bijvoorbeeld een planning voor de gehele week, en houd je daaraan. Doe aan het begin van de weekalvast boodschappen voor die week. Dan wordt het zonde van de boodschappen om te gaan bestellen.

Als je zelf eten maakt dan wordt het natuurlijk ook lekkerder. Je wilt het liefst een vol bord opscheppen. Te veel eten is natuurlijk ook niet gezond. Pak daarom dan wat kleinere borden of schaaltjes. Je kunt altijd nog een keer opscheppen maar daar denk je dan nogmaals eens over na.

 

Tips & Tricks – Gemakkelijk

Als student heb je natuurlijk geen zin om uren in de keuken te staan koken. Je wilt het mak

kelijk houden enhet moet zo min mogelijk tijd kosten. Daarom kan je ook het beste van een gerecht veel maken. Zo kan je op een later moment nogmaals een keer eten van wat je eventueel gisteren hebt gemaakt. LET OP: vries dit wel in zodat je variatie hebt in je

Gemakkelijk - Tips & Tricks

avondeten en niet twee dagen achter elkaar eet.

Daarnaast zijn eenpansgerecht erg gemakkelijk om te maken. Hier heb je maar een pan voor nodig waarin je al je producten verwarmt.

 

In het begin is het soms moeilijk om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren. Maar als je er eenmaal aan gewend raakt dan wordt het steeds leuker. Probeer dan ook om iedere keer iets te zoeken wat goedkoper is, of wat meer vitamines bevat. Maak er een sport van om iedere avond/week weer gezonder en goedkoper te eten.