Rijstsalade á la niçoise.

Altijd dezelfde salade maken kwam voortaan mijn neus uit. Ik ben daarom op internet gaan zoeken naar verschillende salades. Uiteindelijk heb ik er niet echt een kunnen vinden en ben meerdere recepten gaan samenvoegen. Daaruit kwam deze rijstsalade.

Dit is een gerecht die je goed kan combineren met bijvoorbeeld de kipcroissants. Het is een goedgevulde rijstsalade die je ook alleen kunt eten in combinatie met een stuk vlees. Genoeg variaties dus waarmee je zelf kunt spelen. Laat je fantasie eens gaan op kookgebied en verzin iets leuks. Uiteindelijk gaat het koken erom dat je dingen probeert.

Benodigdheden voor 2 personen rijstsalade:

  • 150 gram rijst
  • 2 eieren
  • 100 gram groene boontjes
  • Enkele kersttomaatjes
  • Een halve komkommer
  • 250 gram salade (kan een zak zijn of een kropsla)
  • 150 gram feta
  • Blikje ansjovisfilets

Je hoeft bij dit gerecht alleen maar de rijst, eieren en de boontjes te koken. Dus enkel een kookpan is voldoende in dit geval. Voor de rest heb je een snijplank nodig en een mes om de verschillende produceten te snijden.

Bereidingswijze voor de rijstsalade:

Rijstsalade
Rijstsalade

Normaal gesproken kook je 100 gram rijst per persoon. Maar omdat het een rijstsalade is wat je in combinatie eet met wat anders gebruik ik maar 150 gram rijst voor twee personen. Naar mijn mening is dit voldoende. Ben je een grote eter kan je altijd wat meer toevoegen.

Als eerst ga je de rijst koken. Kijk op de verpakking hoeveel water je moet toevoegen. Per rijstsoort verschilt dit. Ook de kooktijd verschilt per soort, kijk dan ook op de verpakking hoelang je de rijst moet koken en houdt dit aan. Als dat klaar is kan je het afgieten en afspoelen met koud water. Daarna ga je de boontjes koken, kook deze voor tien minuten. Als laatst ga je de eieren koken. Ikzelf houd van een zachtgekookt ei, zodat als ik deze open snijdt het eigeel over de salade heen druipt. Voor een zachtgekookt ei kook je het ei 4 minuten.

Tijdens dat je al deze producten aan het maken bent kan je de overige producten snijden. Snijd de komkommer in blokjes. De feta in blokjes en de kersttomaten in vieren. Snijd ook de ansjovis klein. Het zijn over het algemeen al kleine filetjes maar het is puur een smaakmaker.

Op het moment dat alles gesneden en gekookt is kan je het samenvoegen samen met de salade. Meng alles goed door elkaar. De feta en de ansjovis zorgen voor de smaak van de salade. Deze zijn zout van zichzelf dus die hoef je niet toe te voegen. De Kokkommer en tomaten zijn fris zodat alles in balans is als het goed door elkaar gemengd is.

Als dressing heb ik alleen balsamico azijn gebruikt maar je kan natuurlijk ook een dressing gebruiken die jij lekker vindt. Denk er wel aan dat de rijst salade van zichzelf al behoorlijk zout is en je dit niet te veel wilt toevoegen.