Ovenaardappel

Dit is misschien wel het gemakkelijkste en goedkoopste gerecht op www.studenten-kookboek.nl. De Ovenaardappel is niet alleen gemakkelijk en goedkoop maar ook lekker. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een oven of een magnetron. In dit recept ga ik allebei de varianten beschrijven.

Voor de smaak van de Ovenaarappelen is een oven het beste te gebruiken. Dit duurt dan wel wat langer maar de smaak is beter. De reden hiervan is dat de Ovenaardappel op een geleidelijke manier wordt verwarmd waardoor en de aardappel gaarder wordt en lekkerder in smaak.

Ovenaardappel
Ovenaardappel

Benodigdheden voor twee personen Ovenaardappel:

  • Vier tot zes middelgrote aardappelen (afhankelijk van je eetlust)
  • Twee eetlepels olijfolie (als je ze in de oven klaarmaakt)
  • Een flinke eetlepel boter
  • Een kleine bak spekjes
  • Zoveel geraspte kaas als je wilt

Naast dat je deze ingrediënten nodig hebt, heb je ook zilverfolie nodig. Deze zorgt ervoor dat de als, als je de Ovenaardappelen in de oven klaar maakt, de gehele aardappel geleidelijk gaar wordt. Daarnaast heb je voor de spekjes een koekenpan nodig waarin je ze kunt bakken. Ook heb je een mes nodig om de aardappel open te kunnen snijden.

Bereidingswijze Ovenaardappel in de oven:

Zet als eerst de oven aan en laat hem verwarmen op 200 graden. Was de aardappel even goed onder de kraan en zorg ervoor dat je hem daarna goed droog maakt. Scheur een stuk zilverfolie af waar de Ovenaardappel in kan. Wrijf de Ovenaardappel in met olijfolie en leg ze in de zilverfolie. Strooi er nog wat zout over heen (het liefst grof zeezout). En vouw de zilverfolie dicht. Zet vervolgens de aardappelen voor één uur in de oven.

Bereidingswijze Ovenaardappel in de magnetron:

Was de aardappelen even goed onder de kraan maar droog ze vervolgens niet af. Prik met een vork enkele gaatjes in de aardappel zodat die van binnen ook gaar wordt, doe dit ook aan de onderkant. Zet de magnetron twee tot drie minuten op volvermogen. Zet iedere aardappel apart voor één minuut in de magnetron. De reden dat je ze een voor een moet bakken is dat ze anders niet gaar worden.

Vervolg bereidingswijze Ovenaardappel voor beide manieren:

Zet terwel je de aardappelen aan het koken bent een koekenpan op een hoog vuur. Doe de spekjes erin en laat deze voor enkelen minuten bakken. Sommigen lusten de spekjes het liefst nog wat zacht dus dan haal je ze eerder uit de pan, als je ze wat harder wilt dan laat je ze wat langer bakken. Zodra je ze uit de pan haalt leg ze dan op wat keukenpapier om ze uit te laten lekken.

Snijd de Ovenaardappel open en doe de boter in de opening. Daarna doe je meteen de hoeveelheid kaas die jij wilt in de opening. Als laatst doe je de spekjes erbovenop en de Ovenaardappel is klaar.